valijakompass (40/365)

Ma olen väga poliitikakauge inimene. Valimistel olen ikka käinud, kui iga juba seda lubas, aga ega ma kunagi ei ole väga põhjalikult süvenenud, et mida keegi lubab. Mõtlesin seekord teha väheke eeltööd, et kes minu piirkonnas üldse kandideerivad ja missuguseid tõekspidamisi nad endas kannavad. Nagunii kodus voodis pikutan, teen siis miskit kasulikku ka :D

Üks, mis on 100% kindel, on see, et keskerakonda ma ei vali. Niikaua, kuni Keskerakond on Savisaare erakond, ma ei hakka isegi nende lubadusteses süvenema. Pidage mind pealiskaudseks, aga nii see on. Kui see vanamees pukist läinud on, siis vaatame edasi, mille eest nad väljas on. Ehk siis järgmistel valimistel annan ka neile võimaluse. Kui hästi läheb ;)

Aga enne kui hakkan eri erakondade programme lugema, katsetasin, mis erakonda valjakompassi järgi ma eelistan. Selle järgi kattuvad minu eelistustega 71% reformi erakonna seisukohad, 70% konservatiivse rahvaerakonna seisukohad, 64% IRL-i ja Vabaerakonna seisukohad ja 63% sotsiaaldemokraatide seisukohad.  Keskerakonna vaated jäid viimasele kohale ja enne seda leidis koha veel Eestimaa rohelised.

Kas teie olete juba otsustanud, kelle poolt hääletate? Kui soovite, võiksite ka avaldada erakonna ja miks just selle poolt :) 

Comments

 1. Keskerakonna suhtes nõustun :D

  Üldiselt on nii, et ma vaatan pigem inimest, et kes oleks minu jaoks sümpaatne ja teeks reaalselt midagi ka ära, kahjuks näiteks välistasin ma enda jaoks ka see aasta mõned erakonnad, kus nö erakonna ustavad jüngerid või nö kuulsused on pandud ette ja inimesed kelle reaalselt on haridus, kogemus ja kes võiks seda tööd teha, on kuskil taga.
  Mind on praegu üllatanud vabaeraknd kelle on päris huvitav programm, aga neid valides kardan, et pärast ei saa hääli kokku ja siis läheb hääl nö tühja ehk suurde potti, kus toimub teise ringi valimine.

  Kui peaksin praegu järvamaal valima, siis valiksin Helmen Kütti vist, kuna ta tõesti arukasja tark naine ja lisaks toetab ta ainukesena riigikogust iga kuu puutepunkti, mille ajakirja nö riigikogu liikmed saava nö tasuta, et näidata, milline on reaalne puudegainimeste elu. Mu vaated küll ei ühti 100% sotsidega, aga lihtsalt isik on mulle sümpaatse mulje jätnud.
  Kahjuks mul pole võimalust järvamaal valida, seega pean mina oma otsuse mujalt tegema ja olen aus, järvamaa valik on tunduvalt parem :D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Selles suhtes ma mõtlen just, et kas on mõtet inimest valida, kui tean, et ta ei saa nagunii riigikokku? Olgugi, et ta võib olla väga tubli ja hakkaja, aga kuna ta on oma erakonna nimekirjas kuskil tagapool, siis ta on ju vaid häältekoguja, mitte reaalselt riigikogusse saav inimene. Minu meelest Liina mingi aeg kuskil rääkis ka sellest, et ta teab isegi, et ta on vaid häältekoguja ja reaalselt riigikokku saamise võimalused on väga väiksed.

   Aga uurin natuke sinu soosikut, ehk hakkab meeldima :D

   Delete
 2. Inimest on mõtet valida, kui ta on esi 3 kui teda seal pole, siis pole ka mõtet, kõige lihtsam on muidugi vaadata kuidas antud piirkonnas eelmine aasta hääled jagunesid ja siis selle järgi saab umbes aimu palju kohti nad võiks saada ja siis näha kas sinu soosiks võiks saada sisse või ei, sest isikumandaati saavad vähesed enamus läheb ringkonnamandaadi järgi.

  Kui oleks minu teha, siis ma teeks vastu hääletuse ka võimalikuks, ma ei pea kedagi valima kelle poolt ma oleks vaid saaksin kellegi vastu hoopis hääletada :D siis ma teaks kohe kelle vastu ma oleks :D aga kahjuks peab valima inimese/erakonna kelle vaateid pooldad.

  ReplyDelete

Post a Comment