Las hoidiste hooaeg alaku! (170/365)

Juuni keskel kirjutasin, et tegin natuke rabarberi mahla ja -moosi.  Seda päeva võib pidada hoidiste hooaja alguseks. Kui eelmine kord oli selline tagasihoidilik katsetuspäev, siis tänasest (ja homme jätkub) kujunes juba päris väsitav ja korralik hoidiste tegemise päev.

Hommik juba andis veidike tunda, et täna tuleb purgi ja karbimajandusega tegelema hakata. Saime Priidu vanaisa käest mõned päevad tagasi suure ämbri täie mett. Hommikul tuli tuju seda purkidesse mahutama hakata ja nii saigi 16 purki mett keldrisse talve ootama viidud. Üks purk jäi kohe laua peale ka. Pudrule hea peale panna ja vahel niisama magusaisu taltsutada.

Lõuna ajal käisin Viljandis ja kuna turul oli väga hea hinnaga väikseid, nö moosimaasikaid, siis muidugi ei saanud ju ostmata jätta. Eriti kuna endal pole maasikataimi maas. Sai kohe terve suur karbitäis neid võetud, ise mõttes ohates, et kes küll need kõik sisse vaaritab.

Koju tulles läks esimene puhastatud kausitäis ilusti-kenasti kõhtu. Edasi sai sügavkülma jaoks pakendatud toormoosi. Seda sai täpselt nii palju, kui eelmisest hooajast karpe alles oli. Unustasin juurde osta ja ega sügavkülmas ruumi ka eriti polnud, seega rohkem ei oleks saanud sinna mahutada nagunii. Meil tegelikult suur sügavkülm ka, aga ei taha veel suurt sügavkülma järgi panna. Kui järgmise satsi maasikaid kuskilt saan või muud marjad kodus-maal valmis saavad, siis panen järgi.

Ülejäänud maasikad ootavad veel oma aega, et keedumoosiks saada. Kuna puhas maasikamoos ei ole eriti minu lemmik, siis panen rabarberit ka sisse. Nii saigi rabarberid õhtul ära puhastatud ja tükeldatud ning homset ootama jäetud. Jaks sai viimaste rabarberitega otsa ja ei jõua enam vaaritada. Homme ka päev.  Kuna homme ei ole vaja kuhugi minna, siis ongi hea teha natuke moosivaaritamist ja samal ajal köögis ka kord majja lüüa.


PS! Järgmine nädal peaksin oma esimest suvikõrvitsat süüa saama ! Päris pikk juba teine ;)


2 comments:

  1. Minu Isiklik on ka pikalt mesilasi pidanud, aga mett pole me seni keldris hoidma pidanud. Purkidesse köögikappi päikese eest varju ning nii on meie oma vedel ka talvel :) Eks hoiustamine sõltub ka su toatemperatuurist ja muudest asjaoludest, aga külmas võib ta äkki kiirelt kõvaks tõmmata.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tõmbab tahkeks jah, aga kui talvel tuppa tuua, siis pehmeneb soojas toas olles üles. Köögis ja isegi esikus meil niivõrd soe, et elamisruumides pole kohta, kus niimoodi hoiustada, et halvaks ei läheks. Korra juba saime siin õppetunni kätte, kus mesi läks käärima köögikapis seistes. Nüüd pikem hoian keldris jahedas.

      Delete