Rabarberimahl ja rabarberi-apelsinimoos (155/365)

Kuna täna lubas vihmast ilma, siis mõtlesin võtta ette rabarberite hävitamise. Kuna mul endal on neid suhteliselt vähe (ei taha millegi pärast eriti kasvada) ja ema-isa juures jälle hakkavad need vaikselt põõsastuma, siis läksingi sinna rabarberi jahile. Lisaks muidugi ei ole mul endal mahla aurutajat ja puupliidi peal mässama hakates oleks ma esimese pooltunniga palavuse kätte surema hakanud.

Algselt oli plaan ainult rabarberimahla tegemine ära katsetada. Aga kuna rabarberi mass oleks niimoodi raisku läinud, siis käisime ikka isaga poes ära ja ostsime apelsini ka. Olin kuulnud, et rabarberi-apelsini moos pidi eriti hea pannkoogi moos olema.

Mahla saab teha mitut eri moodi. Internetist uurides leidsin, et on võimalik rabarbereid keeta ja pärast kurnata, teha värsket mahla kui ka aurutada. Aurutamine tundus kõige mugavam variant (sorry, aga hetkel pole minust väga usinat kokkajat).  Retseptis oli küll kirjas, et aurutades peaks suhkrut ka lisama, aga kuna meil on peres alati kõik mahlad tehtud ilma suhkruta, siis tegime ka seekord niimoodi.

Mingit retsepti, kui sellist, pole mõtet mahla kohta kirja panna. Ega seal muud teha pole, kui rabarberid puhastada, tükeldada. Seejärel tükid aurutajasse panna ja see omakorda pliidile panna. Edasi teeb ju aparaat juba ise. Ainult nii palju peab ise veel end liigutama, et purki tuleb vahetada, kui üks täis hakkab saama :)

Kokku saime mahla 3 purki (0,8liitrised olid need, kui ma nüüd ei eksi). Eks rabarberi kogus oli väike ka, sest tegimegi nö katsetuspartii. Maitse poolest meenutas rabarberikisselli. Ülla-ülla eks :D Kuna olen harjunud jooma haput mahla, siis kannatas ka täitsa ilma suhkruta juua.  Kui  aga tahta limonaadi pähe seda juua, siis tuleks ikka suhkrut juurde panna. Ja muidugi lahjendamist tahab ka saada, nii et pigem on tegu siis siirupiga (aga ainult hapu variandina).

Alles jäänud rabarberimass läks moosi sisse. Seda oli veidi üle 2 kilo ja lisasime sinna juurde kaks suurt apelsini. Kuigi retseptid soovitasid panna apelsinist natuke koort ja apelsinimahla, siis me koort ei pannud. Kommentaaridest sai välja lugeda, et võib asja mõruks ikka teha. Ainult mahla ka ei pannud, vaid puhastasin apelsini nii ära, et kõik kiuline osa välja saaks ja viljaliha läks ka moosi sisse. Suhkrut panime 1kg massi kohta 600gr (retsepti järgi pidi 750gr panema). Ausalt moosi ma rohkem ei maitsenudki kui sõrmega veidi tõmbasin poti äärest. Täitsa hea oli, aga eks tuleb teha mõni pannkoogihommik, et paremini asja degusteerida.  Moosi tuli kokku 7 poole liitrist purki.

Arvestades, et rabarberit on suviti rohkem kui küll, nende puhastamine ja tükeldamine ei võta eriti palju aega ja moosi keetmine on ka suhteliselt lühiajaline, siis minu meelest on väga hea võimalus normaalse ajakuluga saada nii mahla kui ka moosi oma talvevarudesse. Aurutamisega pidavat rohkem vitamiine ka mahla sisse jääma, kui keetes. Ja kuna moosi jaoks pole vaja enam rabarberit eriti kaua keeta, siis vast ka  täna sellele jääb mõni vitamiin rohkem alles.

Kas keegi teist on ka rabarberist hoidiseid teinud? Milliseid ja mil viisil? Kuidas olete tulemusega rahule jäänud?


2 comments:

  1. Ma ise ei ole, aga lapsena ema tegi samuti rabarberi-apelsini moosi. Jubehea oli. Kuna mul siin laadung rabarberit ootab just, et ma temaga midagi ette võtaksin, siis vist teen ka moosiks ära. Aitäh motivatsiooni eest :)

    ReplyDelete
  2. Mul hetkel kodus rabarberimahl, -morss, -moos ja -jäätis. Viimast soovitan täiega, rabarber on minu arust KÕIGE parem jäätisematerjal üldse ja teha on teda lihtne. Retsept siin: http://kurinurm.blogspot.com/2012/07/rabarberi-jaatis.html

    Lihtne rabarberimoos on värskena imehea. Aga minu arust kaotab ta säilides nii väljanägemise kui maitse.Seepärast teen ma teda vaid natukene ja söön kohe ära või panen jäätisesse.

    ReplyDelete