Olukord aiamaal (197/365)

Kaks teemat, mida jälle pole ammu puudutanud on aiamaa ja remont. Remondist veel lugeda ei saa. Priidul üks projekt siin pooleli ja enne ei hakka valgustama, kui asi natuke kaugemale jõudnud. Aga aiamaast võin rääkida küll paljutki.

Käisin just aiamaal ja püüdsin seal veidi korda luua. Pärast tita kätte saamist ilmselt paar nädalat ma võimeline seal kükitama ja rohima ei ole. Väga umbrohtu ei tahaks ka aega lasta. Ega ma eriti ei saanudki midagi teha, sest kärbsed ründavad väga jubedalt. Õhk on väljas nii lämbe ja igasugu lendavad tüütused on selle tõttu kohe kohal ja muidugi on kõige parem sihtmärk higine rase, kes kükitab peenarde vahel. 

Aga natuke sain ikka kätega vehkimise vahepeal rohida. Lisaks tegin ka salati rea tühjaks, sest nende aeg on nüüdseks juba läbi. No mõne lehe äkki oleks sealt veel saanud, aga peale haiglast tulekut oleks nad olnud juba liiga ligased, et neid ära koristama hakata. Seega ennetasin olukorda ja tegin rea tühjaks ära. 
Kapsapea
Vaatasin, et sibulat saaks täitsa juba võtta aiamaalt (seda siis, mis maa all kasvab). Samuti on kaalikad piisavalt suured juba, et süüa nendest teha. Kapsad ka just kõige väiksemad pole ja usun, et lähiajal saab juba mõne sealt söömiseks pihta panna küll. 
Pisike kasvuhoone kurgike 
Kurgid söögilaual on juba päris pikalt meil oma aiamaalt ja kasvuhoonest tulnud. Aiamaa kurkidega on naljakas lugu. Need, mis on väljas kasvamas, on erilised pontsakad. Kaks taime, mis kasvuhoonesse sai pandud (kuna nad jäid üle ja ma ei raatsinud ära visata), kasvatavad aga saledaid kurke otsa. Ei tea milles vahe, aga maitse järgi on ikka kurk. Nii et välimus ei maksa midagi :D 

Kurkidest veel nii palju, et hetkel pole veel tunnet tekkinud, et liiga palju neid tuleb. Sööme hästi palju neid niisama paljalt ja pigem jääb ikka veel puudu, kui üle :D Mareli üksi sööb päevas ikka oma 3-4 kurki kindlasti ära. 

Avamaa kurgid, mis kasvavad kasvuhoones
Tomateid on ka kasvuhoones meeletult, aga kahjuks kõik on veel rohelised. No nii tahaks juba sealt tomatit tuua, aga peab veel kannatama. Aga õnneks mitte väga kaua. Aga kui nad punaseks minema hakkab, on meil paras uputus vist käes. 

Avamaa kurk, mis kasvab õues
Suvikõrvitsa taimed tahtsid vahepeal saba anda. Mingi putukas oli neile kallale saanud ja sõi kõik viljad ära. Lisaks see hetkeline kuumus ei meeldinud neile kohe üldse. Õnneks on nüüd ilm normaalsemaks läinud ja taimed ka veidi turgutust saanud ja tundub, et putukad ka väga enam ei himusta suvikõrvitsa vilju. Jääb mõni meile ka ikka. 
Üht sorti tomatid 
Vaikselt üritan end kurssi viia juba erinevate soolaste hoidiste tegemisega. Kurkidega tuleks hakata lähiajal tegelema ja kindlasti tahaks see aasta borši põhjasid sisse teha. Nii et kui kellelgi on mõnda väga head boršipõhja retsepti, siis palun jagada :) 
Teist sorti tomatid (pirni kujuga :D )
Veel võib jagada kogemusi, et kuidas tilli sügavkülma panna ning kas keegi on sügavkülmutanud ka porgandit, kaalikat tükeldatuna (oleks talvel jube mugav igasugu pajaroogasid teha)? Ja üldse mõtteid kuidas ja mida hoidistada, et talvel hea võtta oleks. Kui retseptid ka juures oleks, siis oleks kohe eriti tore :) 
Selline see seis praegu on. Kõige kiirem aeg aiamaal on alles tegelikult ees, aga loodan, et olen selleks ajaks sünnitusest toibunud ja valmis siis hoidiste tegemisega tegelema. 


5 comments:

  1. Tilli on kõige lihtsam sügavkülma panna nii, et teed hakid ära ja kilekotti. Siis talvel hea võtta :)

    ReplyDelete
  2. Mina panen tilli, et võtan, peenralt tilli, puhastan kuivanud või koledad kohad ära, lõikan kääridega väikseks (max 0,5cm, mida peenem seda parem) ja panen karpi (sama teen ka peterselli, rohelise sibula, murulaugu jne). Samas saab edukalt ka külmikus terve talve hoida kui ohtralt meresoolt panna, siis purki ja siis jaokaupa supi või roa sisse, lihtsalt siis toidule enam soola ei lisa, kuna till juba soolane.

    Borši olen mina viimased 3 aastat teinud Silvi Kohu koostatud "Soolaste hoidiste" raamatust:
    3 kg punaseid tomateid
    3 kg värsket kapsast
    2 kg toorest punapeeti
    1 kg porgandeid
    500 g sibulat
    100 g küüslauku
    100 g soola, 200 g suhkrut, 400 g õli, 2tl musta pipart, 2 spl 30% äädikat.
    Esmalt puhasta kõik köögiviljad ja lase need köögikombainist läbi.
    Siis lase toiduõli keedunõu põhjas kuumaks, hauta selles riivitud sibulat kuni 10 min, lisa riivitud porgand, tükeldatud tomatid ja keeda mõni minut. Siis lisa sool, suhkur, pipar, riivitud peet, riivitud kapsas. Keeda tasasel tulel tund aega, keetmise lõpupoole lisa ka purustatud küüslauk, kõige lõpuks pane äädikas ja maitsesta veel vajaduse korral. Tõsta kiiresti steriliseeritud purkidesse ja kaaneta. Keetmiseks läheb vaja vähemalt 12-liitrist potti ja välja annab see 8-9 liitrit purgisuppi. Aega läheb koos juurviljade puhastamise ja tükeldamisega 5 tundi.

    Teine meie pere lemmik
    Tervisesalat purki
    1kg kapsast
    1kg porgandit
    1kg värsket kurki
    1kg tomateid
    1kg sibulat
    1 tl musta pipart
    2 sl soola tilli
    3sl suhkrut
    3sl 30% äädikat
    200 g õli
    kõik köögiviljad tükeldada ( mina tegin seda köögikombainiga ) tomati lõikasin sektoriteks viimasena (mina lasin ka tomatid köögikombainis). Lisasin maitseained segasin massi läbi lasin seista umbes 30 minutit , siis tõstin potti kuumutasin umbes 15-20 min ja panin purki kaas peale ja valmis.

    kui palju tomateid siis soovitan letšot või ketšupit teha, ise teeme iga aasta retseptid võtsin õhtulehe vahelt olnud tomati erist, aga kuna seda hetkel käepärast pole, siis ei saa neid jagada :(

    Lisaks hoiatan, et tegelt on hoidised väga aega nõudvad ja beebi kõrvalt saab sul olla väga raske neid teha, kuna mäletan, et juba juurikate puhastamine võttis mul alati mitu tundi, lisaks pidev valvamine ja segamine, purki panemine. Tubli oled, et viitsid mässata :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aitäh retseptide eest!

      Eks see hoidiste tegemine võtab ikka omajagu aega kindlasti. Eks tuleb kuidagi jao kaupa teha, et kõige pealt puhastada-tükeldada ja siis kuumutamise osa jne. Aga õnneks on mul Priit, kes aitab mul neid teha, juhul kui tõesti tita peaks väga protestima :D

      Delete
  3. Mina panen tilli sügavkülma nii, et ei lõigu ega haki vaid keeran varred toidukilesse ja panen sügavasse. Siis talvel lõigun sealt rulli otsast kääridega nii palju kui vaja otse supipotti. Kile õngitsen loomulikult välja.
    Teine variant on ilma sügavkülmata: haki toores porru, ja till ning riivi porgand. Kõik asjad tunde järgi. Suru väikestesse purkidesse soolaga (jäme sool) kihiti. Säilib tavalises külmkapis kevadeni (mul tegelikult siiamaani paar purki veel alles). Muidugi on see segu soolane, nii et süüa tehes tuleb sinna lihtsalt vähem soola panna.

    ReplyDelete
  4. Porgandi kohta olen ma selles postituses kirjutanud: http://soppingq.blogspot.com/search/label/porgand
    Boršist on siin juttu: http://soppingq.blogspot.com/2014/09/bors.html
    Tilli panen mina tükeldatult võikarpi ja sügavkülma, natukene ka kuivatan (enne tükeldan ja siis kuivatan). Peterselliga sama lugu.

    ReplyDelete