Juurvilja pikkpoiss (255/365)

Eile oli hirmus isu Priitu juurvilja kotlettide järgi. Kuna mina köögis olen nagu elevant portselani poes (ehk kahju rohkem kui kasu), siis ei hakanud üldse üritamagi tema maitset taga ajada. Hakkliha oli aga ootamas söögiks tegemist ja polnud isu niisama hakklihaga toidu järgi. Mõtlesin siis veidi katsetada, kuigi kartsin küll, et ilmselt head nahka sellest ei tule.

Tegelikult tuli täitsa hea asi välja. Veidi sai üle maitsestatud, aga siiski vägagi söödav. Panen siia retsepti ka, kui kedagi peaks huvitama (kuigi see pigem selline "pane sisse, mis kodus on" retsept. 

Juurvilja pikkpoiss

Vaja läheb: 
3 muna
500gr hakkliha (mina kasutasin veise oma, aga see täitsa enda maitse eelistuste järgi valitav asi) 
täistera riivleiba - hullult hea asi ja soovitan ka  kotlettide tegemisel riivsaia asemel kasutada. 
1 suur õun 
1 suur kaalikas 
3 suurt porgandit 
Lisada võib veel kartult, peeti, sibulat jne. Ühesõnaga mis juurikas endale rohkem maitse järgi on. Mina lähtusin põhimõttest et väga üle 50:50 suhtesse ei läheks toore massi hulk hakklihaga. 
maitseained - jällegi, enda eelistuste järgi. Mina kasutasin lihamaitseainet ja soola. 

Puhasta ja riivi kõik juurviljad ja õun. Riivi jämedus enda valida, mina tegin kõige peenemaga, et lapsed ei tuvastaks liha seest muud värki. Sega kokku riivitud mass, hakkliha, munad. Sega korralikult läbi. 
Lisa riivleib (panin silma järgi, et veidi tahkemaks segu saaks) ja sega uuesti. Maitsesta segu ja jäta veidikeseks ajaks seisma (mul seisis kuskil 10 minutit, kuni ahju plaadi valmis panin ja ahi soojenes). 
Tee massist endale sobiva suurusega pätsikesed (arvesta, et paksemate pätside küpsemisaeg on pikem) ja lao need plaadile. Mina sain sellest kogusest 6 umbes naisterahva käelaba suurust pätsi. Küpseta umbes 180 kraadi juures kuni pätsid on ilusti küpsenud. Mul läks ligi tund, aga minu ahi on meeletult niru. Eks kõik oleneb ka mis ahi on ja kui suured pätsid on. 
Kui pätsid valmis, võta ahjust välja ja jäta jahtuma. 

Ma tean, et pikkpoiss näeb üldjuhul veidi teistsugune välja ja mul ongi pikem pätsikesed, nagu retseptis kirjas. Aga meie kodus on alati pikkpoissi tehtud sellisel kujul ja nii teen ka mina nüüd. Kes tahab, võib vabalt õige pikkpoisi mõõtmetes seda teha. 

1 comment: