Suvikõrvitsakook punaste sõstardega

Üritades hoida oma toitumine tervislik, tuleb mul alatihti pähe mõtteid, et kuidas teha lemmikuid asju veidi tervislikumalt. Enamasti olen saanud FitCati kavast asendused leida, aga vahel on nii, et on kodus üks-kaks asja, mis oleks vaja ära tarvitada, aga ei leia kohe sobivat retsepti. Siis tuleb leiutada midagi.

Enamasti on mu leiutised olnud sellised, mille söömise rõõm jääb enamjaolt minule. Ühesõnaga ei kuku just kõige paremini välja, kui teiste pereliikmete maitsemeeli arvestada, aga seekord läks teisiti. Kohe nii hästi kukkus välja, et isegi Marek, kes on minu tervislike alternatiivide suhtes kõige kapriissem, võttis tüki juurde. Ühesõnaga leidsin, et tasuks teiega ka retsepti jagada. Juhuks kui ka teil on kapis niisama seismas mõningad sarnased koostisosad. 

Suvikõrvitsakook punaste sõstardega

Vaja läheb:

165gr suvikõrvitsat (üks pisemat sorti isend)
2 tl kookosõli (rafineerimata, annab hästi maitset) 
4tl mett (magusaine, võid asendada ka osaliselt näiteks banaaniga) 
3 muna (kui paned banaani, siis võid ühe vähem panna) 
200gr ricotta kohupiima (kui ei maitse, võid ka tavalist panna, mul lihtsalt oli üks pakk üle) 
natuke maisi-, riisi- või kaerajahu (ühesõnaga mingit alternatiivi nisujahule enda maitse järgi) 
1tl küpsetuspulbrit 
punaseid sõstraid 

Taigna tegemine: 

Riivi hästi peene riiviga suvikõrvits, sega see sulanud kookosõli, mee ja munadega. Lisa ricotta ja sega uuesti. Sega oma vahel umbes 3 spl täit jahu ja küpsetuspulber. Lisa kuivainete segu taignale. Vajadusel lisa jahu juurde. Jahu pane piisavalt palju, et taigen väga vedel ei oleks, aga samas võimalikult vähe. Silma järgi peab vaatama. Lisa taignale punaseid sõstraid ja sega hoolikalt, et marjad puruks ei läheks. 

Võta vorm, kata see küpsetuspaberiga. Vala segu vormi. Antud koguse valasin mina 15x23cm suurusesse vormi. Küpseta kooki ahjus 175 kraadi juures  umbes 30-45 minutit, oleneb ahjust. Kuna mul endal on eriline nikerdis, siis aega täpselt ei oska öelda. 


Maitselt on kook mahe ja ülimalt mahlane. Punased sõstrad on must have asi selles retseptis ja annab väga mõnusa maitsenüansi asjale juurde. Asendusena pakuks marjadele välja ehk kirsse või ehk ka vaarikaid. Ühesõnaga midagi sellist tugevama maitselisemat (maasikas ilmselt ei sobiks). 

Koogist tuli 8 tükki. Meie pere jaoks täitsa paraja suurusega vorm - lapsed ja Priit said kaks tükki, mina ühe ja üks tükk (mis oleks muidu Margusele jäänud, aga ta magas) läks esmaseks degusteerimiseks jagamisele. 



2 comments:

  1. Ma ka tihti leiutanud kodus kooke, suhkruta ja nisuta. Seepärast pidin kohe täna selle koogigi ära proovima. Mee asemel hakkisin sisse 6 pehmet datlit ja punaste sõstrad asemel läksid mustad, kuna neid oli veel põõsal. Tõeliselt hea, mahlane ja piisavalt magus (meie jaoks). Teinekordķi :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. See mahlasus on tõesti selle koogi puhul imeline! Ja pean ka proovima datlitega nüüd ära. Õnneks suvikõrvitsaid on aiamaal piisavalt palju ja võib lubada katsetamist :)

      Delete