Rukkileiva-punasõstrakook (fitlap)

Sõbrapäevast, kui tähtpäevast, ma väga ei hooli, aga kooki võib ju tähtpäeva puhul ikka teha. Südamega ja puha, nagu tavaks. Valisin sõbrapäeva koogiks Fitlapi koogivaramust rukkileiva-pohla koogi (originaal retsept SIIN).  Nagu aru olete saanud, siis originaali järgi pole mul tavaks küpsetada, seega sai jälle mängu võetud asendusi, mida kava lubas.

Pean tunnistama, et ühe patu lisasin ikka kooki sisse ja ma arvan, et see tuli maitsele ainult kasuks. Selleks oli agaavisiirup (SEE). Seda ei pea panema ja kava seda ka ette ei näe, aga minu meelest andis see nii hea maigu kattele, et ma ei kahetse ühtegi tilka sellest! 


Panen kõige pealt kirja retsepti, kuidas mina tegin. Seejärel mõned märkused ka tegemise juures tekkinust.


Vaja läheb (kogus neljale põhitoidukorrana): 
421 g maitsestamata kohupiimakreemi (rasva 3%),
442 g kodujuustu jogurtiga (rasva 0,9%),
206 g punaseid sõstraid, 1.7 klaasi
210 g klassikalist täisterarukkileiba,
50 g võid (rasva 82%),
Maitseks: Želatiin, stevia (suhkruasendaja) , kaneel ,agaavisiirup. 

Pudista leib hästi peeneks. Lisa sellele natuke steviat ja kaneeli, ning rösti kuival-kuumal pannil krõbedaks.Sulata või ja lisa see leivale. Suru leib tihedalt koogivormi põhja ja aseta külmkappi.
Pane 8 tl želatiini paisuma paar spl veega. Sega kokku kohupiim, marjad ja kodujuust. Kui soovid kaunistada ka, siis jäta osa kattesegusse panemata. Maitsesta kaneeli ja steviaga/agaavisiirupiga. Sulata želatiin mikrouunis või vesivannil ning lisa see kohupiimasegule pidevalt segades. Vala täidis põhja peale ning lase külmkapis täielikult tarduda. 


Leiba oleksin võinud ma rohkem röstida. Mida rohkem röstid, seda parem on. Ära nüüd päris kõrbema lase, aga kui ei rösti piisavalt, siis jääb kohati justkui leivasupi maitse juurde. Eriti, kuna see kaneel ka seal sees. Seega siinkohal on rohkem parem, kui vähem. 

Kui ma põhja ära panin, siis olin enam kui kindel, et sellest tuleb üks "kausikook", ehk siis pole võimalik normaalselt tõsta, et ära ei laguneks. Võite ette kujutada mu üllatust, kui lahti lõigates sain seda ilusti näpu vahelt süüa ilma, et midagi pudeneks (Y). Siinkohal mängis oma rolli želantiin, mis seguga osaliselt leiva vahele vajus ja põhja ka paremini koos aitas hoida. 

želantiini koha pealt ka märkus. Kui kavas koguseid korrutada, siis želantiini kogus ei suurene. Minu jaoks tundus utoopiline, et 2tl suudab nii ühekordse kui neljakordse koguse ühtmoodi ära tarretada. Ma igaksjuhuks korrutasin neljaga selle ja sai superhästi võdisega koogi :D 

Hindamisel feilis see kook nii Mareli kui Priidu poolt. Marek ei saanudki maitsta, sest ta ei söö meil hetkel midagi (haigusest tingitud). Minule ja Margusele (no üllatus, eks :D ) maitses see jälle väga! Ma paneks sellele hinde 8,5 lausa! Oleks paremini röstitud leib olnud, siis lausa 9 punkti. 

Meeldis ta mulle (ja teistele jälle mitte) sest, see oli nii teistsugune. See leib, super! Kodujuust ja kohupiim peal jällegi täielikult minu maitsemeeltele naudinguks. Punased sõstrad andsid jälle mõnusalt särtsakust sinna vahele. No super tõesti!  

Ja mis kõige olulisem - seda oli väga lihtne teha. Ma pole suurem asi kokk, aga see oli tõesti väga lihtsalt tehtav kook. Teen kindlasti uuesti, sest koguseliselt võisin ma ju veerand kooki korraga ära süüa! Nt koolipäevadeks tehes saaksin pool kooki korraga kooli kaasa võtta ja üksi nahka pista, nämma! 


No comments:

Post a Comment