Blogijad - konkurendid või mõttekaaslased?

Siin ja seal on kajastatud peale EBA üritust bloginduse eri tahke. Mul draft´ides ka üks selle teemaline postitus kükitanud mõni aeg ja seega mõtlesin seda natuke täiendada ja anda sellele kirjatükile võimaluse lugejate silmadeni jõuda. Täpsemalt on jutt blogijate omavahelistest suhetest. Kas blogijad on justkui konkurendid või on see pigem oma kogukond kes hoiab (või peaks hoidma) kokku ja mille liikmed aitavad üksteist häda korral?Eks me oleme siin aastate jooksul näinud nii üht kui teist. On blogijaid, kes justkui toituks teiste blogijate maha tegemisest. Ma ei tunne neid ja ei tea, kas nad on ka päris elus sellised, kes kõiki ja kõike maha teevad või on see sihilik lugejate püüdmise nipp. Iseenesest minule selline suhtumine on täiesti arusaamatu.

Suhteliselt värskelt oli üks juhtum olnud, kus nimetati mitme blogija käitumist piinlikuks lausa, sest postituse autor ei saanud aru, miks peaks küll täiskasvanud inimene lugejate arvamust oma riietuse suhtes küsima. Tundsin end loomulikult puudutatuna, kuigi minu jaoks tundus loomulik, et ma küsin lugejatelt nõu, kui ma ise pole päris kindel, mis oleks parim. Sain head nõu ja olen abi eest tänulik, olgugi, et mõne arvates pole mul seetõttu enda arvamust või mis iganes veel.

Tegelikult me kõik vahel ei mõista kellegi teise käitumist. Ei sina, mina ega tema ei pruugi aru saada, miks keegi teeb üht, teist või kolmandat asja, aga nii nagu reaalelus ei hakka sa seda terve kollektiiviga arutama, ei peaks ka blogi (või blogi Facebooki lehe) vahendusel sedamoodi "klatšima".  See lihtsalt ei ole ilus ega täiskasvanulik. Vähemalt minu meelest.

Väga tihti tuleb selliste "arutluspostitustele" põhjendus, et oma blogi - teen mis tahan. Eks nii olegi ja ei ole kellelgi õigust kätt ette panna, et mis postituse sa avaldad ja millise mitte, aga mina ise olen selle suhtumisega, et kui mu postituse sisu võib kedagi haavata või solvata, siis ma seda üles ei pane. Pidage mind liiga roosamannaks, aga ma ei taha, et minu blogi on negatiivsete tunnete allikaks. Ma tahan, et mu blogist saavad inimesed postiivseid laineid ja innustust, mitte negatiivsust.

Üldiselt ma selliseid blogisid enam lihtsalt ei loe. Seetõttu olengi loobunud lugemast päris mitme populaarse blogija postitusi.  Nii et parem elan maailmas, kus negatiivsed postitused tähendavad neid postitusi, milles räägitakse iseenda nõrkustest, mitte ei tehta maha teisi, et end paremana näidata. See näitab, et jutu taga on siiras ja tore inimene :)

Nii palju siis bloginduse pahupoolest. Tegelikult on minu jaoks see eelnev kõik vaid tilgake tõrva meepotis. Üldpilt on siiski tunduvalt kodusem ja sõbralikum. Ilmselt on see tingitud sellest, et need blogid, mida mina regulaarselt loen, on teist masti. Need on just sellised, mis keskenduvad oma tegemistele.  Eelkõige ikka sporditegemistele ja terviseteemadele.

Seega võib öelda, et spordiblogijad on üks ülimalt toetav ja sõbralik punt, olgugi, et paljud meist on nö "konkurendid" nii blogimaastikul kui ka jooksurajal. Üllataval kombel on see just see kirss tordil, et on teine blogija, kes on samal jooksul. Keegi, kes on eeskujuks ja iidoliks. Samamoodi on teine blogija, kellele viidata, kui mingi teema juures enda mõtteid väheks jääb ja just see teine on samal teemal kirjutanud. Pole üldse kahju jagada kolmanda blogija FB lehte, et ka tema endale lugejaid juurde saaks, kui mulle ta postitused väga meeldivad. Olgugi, et võib olla järgmine aasta saan EBAl selle võrra madalama kohe edetabelis.

Spordiblogijatega on meil plaanis ka suve lõpus kokkusaamine teha. Ma väga ootan seda, sest oma nö tavasõbrannadega ma ei saa väga sporditeemadel süvitsi rääkida (saan aru, see neid ei huvita), aga oma blogisõbrannadega (jah, nii mitmegi kohta neist võin tõesti öelda juba sõbranna) saan ja seda kasvõi 24 tundi jutti :D :D
Minu lemmikud! (+ veel mõned, keda peol polnud või pildile ei jõudnud)
Foto: Kalev Lilleorg
Kui üldist pilti vaadata, mis nt blogipostituste reklaamimise grupist on jäänud, siis tegelikkuses see kaklemiste tipp-hooaeg on nagu mööda saamas. Kõige suuremad räuskajad on vist "suureks kasvanud" või pole siis need intriigid enam mingite kanalite kaudu minuni jõudnud. Samas sellest reklaamimise grupist või eesti blogijate grupist on silma jäänud, et kui mõnel blogijal mingi mure kujundusega vms on, siis enamasti ikka aidatakse.

Kuidas sinule blogimaastik tundub? Kas pigem kui mesilaspesa, kus igaüks teeb oma tööd ja parem ära teise tee peale ette jää või kui sõbralik kommuun, kus alati võib abikäele lootma jääda?

PS! Ega mina ka mõningate postituste/blogijate kritiseerimise patust prii pole, aga tuleb valida, kas arutad seda kodus mehe või sõbrannaga või jagad oma arvamust teisest inimesest või ta sõnadest terve maailmaga.


Comments

 1. Esiteks selle pildi kohta - sina oled minu lemmik kaaaaaaaaa! :)
  Oh, ma olen vana klatšimoor. Ei, tegelt päris nii hull see asi pole, aga minul on palju arvamusi teistest blogijatest, aga mitte päris üdini negatiivset. Ja mina olen küll mures, et te olete nii tublid blogijad, et mul kaob see kolmanda koha saamise võimalus päris käest. Konkurents on kõva.
  Meie oma spordi- ja trenniblogidega oleme kusjuures päris sõbralik kamp. Ma arvan, et see on seetõttu, et sport teeb rõõmsaks.
  Teisi nö populaarseid blogisid käingi lugemas vahel selle klatši ja kisma pärast. Enda elu lapsega on kodus vahel niiiiiiiiii igav, et enda elu elamine ei ole üldse nii põnev, kui teiste elu jälgimine :) Ausalt. Mitte, et ma mingi meeleheitel kibestunud koduperenaine oleks. Vastupidi - pole nagu väga pinget elus. Siis tuleb otsida :)
  Aga tegelikkuses ei arva ma kellestki halvasti ja aitan ja toetan ikka, kui kellelgi nõu või abi vaja.

  ReplyDelete
 2. Mulle meeldib väga, et trenni- ja spordiblogijad nii mõnusasti kokku hoiavad. :)

  ReplyDelete
 3. Mina ka ei taha negatiivseid blogisid lugeda. No milleks om tuju rikkuda eks😚.

  ReplyDelete
 4. Minu meelest pole ka konkurente spordi ja terviseblogide hulgas :) Ma igakord reaalselt rõõmustan, kui kellelgi võistlus vms hästi läheb :) Nii tore ju :) Ja jah, mul on ka paar virtuaalset sõpra ;) Niiiii lahe, see blogimine annab ikka nii palju :)

  Ja noh me ikka klatšime aga noh viisakalt ja vaikselt ja omaette :) Tüli pole pointi üles tõmmata

  ReplyDelete
 5. Kuna jälgin eeskätt jooksutemaatilisi või siis vähemalt sportliku suunitlusega veebipäevikuid, siis julgen väita, et autorid on ühed igavesti vahvad ja toredad siirad inimesed. Muidugi ka sõbralikud. Nimekirja võiks pikalt jätkata. Midagi halba küll õnneks öelda pole. Klatši, intriigi jms väga ei otsi, aga ma mees kh. :D

  ReplyDelete

Post a Comment