Mu üleliigne nahk

Olen siin ennegi maininud, et see nahk on ja jääb minu tõrvatilgaks meepotis, kui rääkida enda välimuse hindamisest. See võrdlus meepotiga on nii hea, sest muus mõttes olen ma väga uhke, mida oma kehaga olen suutnud ära teha. Peeglisse vaadates (riided seljas) suudan alati naeratada, sest tööd on tehtud kõvasti!Nüüd, kus kaal on jälle allapoole liikumas, tunnen ma, et seda "tõrva" tilgub sinna meepotti muudkui juurde, sest nahateema kerkib igapäevaga järjest enam esile ja paratamatult mõjutab see mu enesehinnangut, suhtumist oma kehasse ja ka kehaga "toimetulemist". Eks ta ole ka üks nendest teemadest, mis on minu puhul emotsionaalses mõttes kõige sügavamale minu sisse maetud ja millega ma väga tegeleda ei taha. Ma tunnistan küll fakti, et see on olemas, aga enamasti ma üritan käituda nii, nagu probleemi poleks ja see ei mõjutaks mu enesehinnangut üldse. Mõnikord aga on hetki, mis panevad selle peale mõtlema ja unistama, et mis siis, kui... .

Vaatasin mõned päevad tagasi TLC pealt saadet "my extreme excess skin" ja tundsin nii paljudel kohtadel samastumist. Ühtpidi on hea näha teisi "samasuguseid" ja tunda end normaalsena ja teistpidi masendab nii kõvasti, et tuju läheb täitsa ära.


Eilse osa puhul ühel naisel oli meeletult seda liigset nahka ja tema puhul ma sain väga hästi aru, miks ta nii kurb selle üle oli. Kui sa oled keskmisest kõhnem inimene ja sa ei saa kanda ülepõlve pükse/kleite/seelikuid, sest nahk lihtsalt ripub põlve peal, siis tõesti teeb olemise nukraks. Eriti, kui pead selle murega igapäevaselt elama. Tagajärg ongi enesehinnangu ja -kindluse langus.


Siis oli veel teine naine. Ta oli vägagi vormis ja omas ka päris palju liigset nahka. Samas oli tal seda rippuvat massi märgatavalt vähem, kui mul endal hetkel (ja ma pole kaugeltki nii heas vormis, kui tema oli). Selle naise puhul esimese laksuga ma ei saanudki aru, millest see nii suur depressioon tuleb. Samas pikemalt sarja vaadates sain aru, et tal olid pigem psühholoogilised mured, mis seda naha probleemi tugevalt võimendasid.

Kui aga vaatasin mõlemat naist peale operatsioone, siis tuli küll kadeduse maik tugevalt kurku. Näppisin oma nahka. Tõstsin puusa pealt ja nahk liikus põlveni välja. Nuuks. Kõhust ma ei hakka rääkimagi. Sealjuuures mõtlesin veel, et kaalulangusega läheb olukord ju veel hullemaks...

Mulle on korduvalt räägitud, et noor inimene, nahk tõmbab veel tagasi. Jah, pean ütlema, et selle aastase kaaluseisaku jooksul läks nahk veidi paremasse vormi küll, aga lõpmatuseni see tagasi ei tõmba. Eriti, kui sul on nii laiaulatuslikud rebendid, nagu minul. Kurb, aga midagi teha ei ole, sest lahti nendest ma ei saa.

Muidugi saaks, kui operatsiooni(de)le minna, aga sellist finantsi ei ole mul kuskilt võtta. Kui aga fantaseerida ja võtta lahti ühe Eesti tunnustatud ilukirurgia kodulehe, mis see kõik keskmiselt maksma võiks minna?

kõhuplastika - 3490 eurot
reieplastika - 3450 eurot
õlavarreplastika - 3450 eurot
rindade kohendamine - sealsest hinnakirjast ma ei saanud täpselt aru (variante mustmiljon), aga vist ilma implantaatideta korrigeerimine 1950 eurot (või siis mingi muu variant, mis on kindlasti veelgi kallim).

Pole just kõige odavam lõbu, eks. Ausalt, kui mul see raha ka olemas oleks, siis hetkel, kus prioriteediks on pigem laste üles kasvatamine ja maja ehitamine, ma ei raatsiks seda raha keha vigade korrigeerimisele panna ka. Võib olla kunagi, kui maja on valmis ja lapsed on suured ja kuskilt tuleb rahalaev... Unistada ju ikka võib.

Tegelikult see operatsiooniunelm ei olegi eelkõige välimuse muutmise pärast. On päris palju asju, mida liigne nahk keerulisemaks muudab tavapärast elu elades. Näiteks võtame jooksmise. Särgikuga joosta ei saa, sest üleliigne nahk lopendab nii palju, et hakkab hõõruma. Lühikesi pükse jalga panna ei saa, sest nahk liigub nii palju, et püksid kerivad kahe sammuga üles. Siis hakkab aga nahk jalgadel üksteise vastu käima. See on ka põhiline põhjus, miks ma ei jooksen poolpikkade pükstega. Kaua sai ikka kaht pannkooki üksteise vastu peksad enne, kui vigastused tulevad. Võin öelda, et mitte väga kaua. Eks natuke ikka häbi ka nii joosta, kui iga sammu peale kintsunahk lotendab sajas ilmakaares (eks nende sportfoto piltide peal on seda ka läbi pükste näha).


Lisaks on näiteks mul naba väga erilise hoolduse all. Naha vajumise tõttu on ta pidevalt nö umbses olukorras ja peab hoolega jälgima (eriti palavate suvepäevadega), et see mädanema ei läheks higises ja umbses keskkonnas. On juhtunud, korduvalt. Pole kõige toredam asi.

No ja muidugi kui õhtul voodis külge vahetad, vajub nagu laviin osa kehast ühelt küljelt teisele. KUi muidu mind häirib reitelodevus isegi rohkem, siis õhtul voodis olles või peeglisse vaadates on ikka see kõht murelapseks. Kõht ju mitte pole lihtsalt kole, vaid jääb reaalselt ette mõnikord. Õnneks pole ta veel siiski nii suur, kui saadetes, aga omajagu ebamugavust tekitab ikka. Ilmselt op-iga saaks kõhult tublid kilod ära lõigata puhtalt naha näol. Need on need kilod, mida ma kaalult kunagi maha ei saa...

Ma peaks välja nägema rasva% järgi nagu ülemise rea mustades bikiinides naine
Sellest lisakaalust, mida nahast on tingitud, tuleb veel üks asi, mis mind ennast häirib. Lisaks lisakaalule annab nahk ka välimuse justkui oleks jätkuvalt meeletult rasva kehal. Kui ma endale liibuva kleidi selga panen, siis on täpselt selline vaade, nagu oleks pekirullid all. Eks omajagu pehmendust rasva näol on mul ka, aga inetuks teeb vaate eelkõige see nahk. Mu keha rasva% on täitsa normipiires juba (27,8% aprillimõõtmisel) ja teeb kurvaks, et naha tõttu ei paista see kuskilt otsast välja. Eks ta ole küll teisene probleem, aga tahaks ju, et kogu mu töö kehaga ka selle koha pealt välja paistaks..


Aga et mitte negatiivsete toonidega lõpetada ja jättes nahateema kõrvale, siis kaalulangus läheb mul hästi :) Pühapäevaks peaks kaalul 77 ilutsema kindlasti, kui nüüd väiksest masendusest asja käest ei lase. Üldiselt on praegu toitumine täpselt nii palju kontrolli all, nagu eesmärgiks olen seadnud. Esimene etapp mu toitumise muutmisel on seega päris hästi sisse juurdunud. Vaikselt harjutan ka teist etappi :)


Comments

 1. Üleliigne nahk ja armid jäävad tõesti kehale. See naha "voolamine" küljel olles või särgita plankides on päris ebameeldiv-jaa, sirgelt püsti seistes ei saa arugi, et selline mure võib inimesel olla. Rahalaev ja protseduurid oleksid kindlasti meeldivad. Õnneks on unistamine tasuta. Kui samas hoos kaaluga tegeled, siis täidad kenasti eesmärgi.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Unistamine on tõesti tasuta ja hetkel vähemalt suudan seda mure alla suruda ja mitte sellele nii väga keskenduda :) Vahel lihtsalt lööb nö emotsioonid üle pea ja tekkib selline tunne, et miks, ooo miks!??!?!

   Delete
 2. Mina võtsin pangalaenu :) Mõned aastad seda 100€ kuus maksta oli kõime väärt seda.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Olen selle peale ka mõelnud, aga praeguses olukorras, kus lastele oma kodu rajamine on siiski prioriteet nr 1 tundub see laen liiast... Aga kes teab, ehk ükskord...

   Delete
 3. Natukene saan aru, mida sa tunned. Ma olin eelmise raseduse lõpus 94 kg raske ja meeletult venitusarme üle kere. Nüüd, olles 67-68 kg on nahk pea sama suur, kui siis. Venitusarmides nahk enam nii pringiks ei tõmba. Kõhu olen enam vähem korda saanud, aga jalad on endiselt lõdva nahaga kaetud.
  Natukene kurjustan peas oma mineviku-minaga, et ta lasi mul nii suureks minna. Aga mis sa enam ikka teed.
  Sinu puhul on ilmselt tõesti nii, et see nahk annab meeletult kaalu juurde. Reaalne kaal on sul ilmselt väiksem. See kuramuse nahk, ma ütlen.
  Kui mul mõni rahalaev üle jääb, siis ma annan sulle :) hetkel ei paista kahjuks :P

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mu põhiline venimine tuli ka esimesest rasedusest ja sellejuures võin süüdlase otsingul näpuga Tartu arstide poole näidata (lasid mind ülemäära paiste minna ja seetõttu armid isegi lõua all ja hüppeliigestel). Eks oma kaalutõus ka aitas kaasa ja nii ta läks.

   No sellest rahalaevast tõesti ära ei ütleks :) Aga aitäh, et "what if" olukorras selle mulle saadaksid (Y)

   Delete

Post a Comment